Artrose in de knie, wat houdt het precies in?

Knieartrose is in Nederland de meest voorkomende gewrichtsaandoening. Knieartrose is een degeneratieve gewrichtsaandoening waarbij het kraakbeen in de knie is aangedaan. In 2016 kregen ongeveer 34.000 vrouwen en 21.000 mannen in Nederland de diagnose artrose in de knie (Bron: Volksgezondheid en Zorg).

Artrose knie

Artrose in de knie

Het kniegewricht verbindt het bot van je bovenbeen met dat van je onderbeen. Op de uiteinden van deze botten zit een laagje kraakbeen. Dat is heel glad en elastisch, zodat je knie gemakkelijk kan buigen, draaien en strekken. Voordeel van dit laagje kraakbeen is dat het schokken op vangt wanneer je loopt, rent of springt. Bij artrose in de knie is er sprake van kraakbeenslijtage, wat inhoudt dat het kraakbeen van het kniegewricht dun en onregelmatig is. Het bot komt meer bloot te liggen en wordt aan de randen breder en het gewricht wordt dikker. De binnenkant van je kniegewricht is met slijmvlies bedekt. Bij artrose is dit slijmvlies chronisch ontstoken. Hierdoor kan het gewricht pijn doen bij beweging of beweegt het minder soepel. De hoeveelheid slijtage bepaalt de ernst van de aandoening. Zo kan door knieartrose de belasting van je knie veranderen en daarmee de stand, waardoor één kant meer belast wordt. Soms zitten er ook knobbels op je knie (osteofyten) die je soms kunt zien en voelen.

Chronische aandoening

Knieartrose is een chronische aandoening die meestal langzaam erger wordt. Kraakbeen dat weg is in je knie, herstelt zich niet meer. Vaak is het proces al lang aan de gang voordat de klachten zich openbaren. Klachten zijn pijn in je knie, die altijd aanwezig is of alleen als je beweegt. Bijkomende klachten kunnen zijn ochtendstijfheid, dat je knie ook ’s nachts pijn doet, vocht in de knie en dat je knie kraakt bij het bewegen. 

Om de pijn te verlichten kan een arts pijnstillers of een brace voorschrijven of doorverwijzen naar een fysiotherapeut. Voor sommige mensen is dit een goede oplossing. Anderen hebben er helaas geen baat bij en een operatie is dan vaak de enige oplossing.

> Lees op deze pagina meer over de behandelmogelijkheden van knieartrose.

Artrose in de knie in het kort

  • Bij artrose in de knie slijt het kraakbeen in je kniegewricht.
  • De klachten zijn pijn en stijfheid in de knie.
  • De stijfheid voel je vooral als je na lang zitten of liggen weer in beweging komt.
  • De ene periode is de pijn erger dan de andere periode.
  • Heb je overgewicht? Let dan extra goed op voldoende beweging en gezonde voeding.
  • Pijnstillers kunnen klachten verminderen.
  • Het is belangrijk om te blijven bewegen.

> Denk je dat je knieartrose hebt, lees op deze pagina meer over de klachten bij knieartrose. 

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken waardoor het kniegewricht kan verslijten. De meeste mensen met knieartrose, zijn ouder dan vijftig jaar en vrouw. Vaak hebben ze overgewicht of zit er artrose in de familie. Het kan ook op jongere leeftijd voorkomen bijvoorbeeld door een klap op de knie, een breuk, een beschadiging van de banden of door een scheur in de meniscus. Mensen die intensieve sporten beoefenen (zoals volleybal) of een beroep uitoefenen waarbij het kniegewricht intensief worden belast, hebben een grotere kans op knieartrose.

> Op deze pagina is meer te lezen over de oorzaken van knieartrose.

Diagnose

Een arts stelt de diagnose knieartrose naar aanleiding van je ziektegeschiedenis, onderzoek en de huidige klachten. Dat kan startpijn zijn, maar ook pijn bij het staan en lang lopen. Vaak maakt een arts een röntgenfoto om de diagnose te bevestigen.

> Lees meer over de diagnose van knieartrose.

Toelichting: korte animatie over de behandeling van knieartrose door de Nederlandse Orthopedische Vereniging (NOV).

 

Gebruikte bronnen: Thuisarts